Sedmo izdanje Kliker festivala od 10. lipnja u Varaždinu

Od 10. do 19. lipnja varaždinske pozornice i ulice ugošćuju sedmo izdanje Kliker festivala – festivala pokreta i plesa, koji nam ove godine sprema prave poslastice i dovodi šarenu ekipu umjetnika i umjetnica iz Hrvatske, Italije, Austrije, Slovenije i Belgije, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici.

9 dana, 8 predstava, 2 premijere, plesokaz, Klik klub simpozij, radionice, koncert, party i programi za velike, male, pa i one najmanje koji će imati prilike uživati u mekanoj i uvijek drugačijoj predstavi za bebe „Baja Buf“.  

Varaždin je zaista grad festivala, a Kliker festival zaokružuje bogatu ponudu varaždinske kulturne scene. Svi znamo da je Varaždin grad prijatelj djece, a ovaj je festival prvenstveno fokusiran na mlade. To je svojevrstan poklon svim mladima i našim učenicima na kraju školske godine. Napokon se nakon pandemijskih godina možemo otvoriti prema građanima, prema publici, stoga pozivam sve naše sugrađane, male i velike, da posjete festival i uživaju u bogatom programu kojeg su pripremili organizatori – rekao je Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.

Programi ovogodišnjeg Kliker festivala govore o životu, različitosti, svijetu i nepoznatim mjestima, ali i o ekologiji, bojama, zajedništvu, pokretu, igri i inspiraciji, a sve s ciljem da na promišljen i kvalitetan način potiču interes djece i mladih za suvremenom izvedbenom umjetnošću – istakla je organizatorica festivala Sanja Tropp Frühwald i dodala kako je ovaj međunarodni festival jedinstven u regiji, ali i ovom dijelu Europe te nam jednom godišnje dovodi vrhunske programe i izvođače koji se bave mladom publikom.

Sedmi Kliker počinje uz posebnu poslasticu, premijeru predstave „Ljubičasto“, nastale po motivima “Romea i Julije” W. Shakespeara, koja će uz pomoć međugeneracijskog ansambla na daskama varaždinskog HNK oživjeti ovu priču s ponešto manje tragičnim završetkom, ali ogromnom količinom predanosti, prijateljstva i ljubavi. Dio zavidnog ansambla je i duo iz benda „Cura i dečko“, koji predstavu prate u korak, live na pozornici, a nakon premijere će izvesti i koncert na podrumskoj sceni Zvonimir Rogoz.

Jako smo sretni što možemo udomiti kremu plesnog svijeta i ovaj suvremen festival koji komunicira s mladima i kroz zanimljive i kvalitetne predstave tematizira sve one stvari prisutne u svakodnevici jednog mladog čovjeka, od odrastanja do susreta s vanjskim svijetom – istakla je Senka Bulić, intendantica HNK u Varaždinu i dodala da je posebno ponosna na koprodukciju predstave „Ljubičasto“ koja okuplja jako puno mladih ljudi i time sudjeluje u razvoju budućih plesača i publike.

Na Kliker programu naći će se i  predstave „Solo za sedam“ riječnog Plesnog studija INK, „Plavo sunce na žutom nebu“ u izvedbi čakovečkog Kazališne družine Pinklec, predstava „Povodni mož Ambrož“ Plesnog Teatra iz Ljubljane, bečka predstava „Ocean“ i premijera participativno plesne instalacije „Koja si ti planeta? Koji si ti planet?“.

Programi će se održati u HNK Varaždin i u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, palača Herzer će ugostiti zaista posebnu predstavu „Bestjelesno“, a Franjevački trg poslužiti kao open air lokacija za site-specific plesno-cirkusku predstavu „Generacija X Y Z“.

Kliker donosi i zanimljivu radionicu „No Work and Just Play“ koja se temelji na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, dok će nas belgijski umjetnik Seppe Baeyens u sklopu radionice „The Way Things Go“ uvesti u istraživanje međugeneracijskih kreativnih plesnih procesa.

Plesna točka na i ovogodišnjeg festivala bit će „Plesokaz“ – vikend suvremenog plesa u režiji Davorke Čorko-Rodeš i svojevrsni kolaž program kraćih koreografskih formi svih grupa varaždinskog Plesnog studija Vindi, uz goste iz Zagreba, Čakovca, Šibenika i Požege, ali i cijeli vikend programa – radionice, prezentacije i simpozij namijenjenih članicama i članovima Klik kluba.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Turističke zajednica Grada Varaždina, Zaklade “Kultura nova”, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i Veleposlanstvom Republike Slovenije.

Ulaznice za predstavu „Ljubičasto“ i „Plesokaz“ Plesnog studija Vindi su dostupne na blagajni HNK u Varaždinu. Ulaznice za ostale programe se mogu rezervirati na klik@vrum.hr ili kupiti na dan programa (sat vremena prije) na festivalskoj blagajni u HNK u Varaždinu.

Više informacija o programu i festivalu dostupno je na www.klikerfestival.com