Premijera predstave ANTIGONA Kazališne radionice MALIK iz Rijeke

Premijera profesionalno vođene kazališne predstave ANTIGONA održati će se 31. svibnja i 01. lipnja 2019. u HKD na Sušaku s početkom u 20 sati.

ANTIGONA, prema tekstu Jean Anoilih

Anouilihova „Antigona“ je nastala tijekom Drugog svjetskog rata i suvremeni je prikaz klasične grčke tragedije „Antigona“.
Ona se događa uvijek i svuda.
Sukob osobne savjesti i morala s jedne strane i službene politike s druge strane događaju se oduvijek na svim meridijanima i paralelama, zbog čega je to djelo uvijek aktualno. Mračni tonovi, naglašeni pesimizam i zgađenost nad licemjernim moralom građanskog društva, te spoznaja o apsurdnosti ljudske egzistencije dominiraju djelom. Život nema smisla. Ono što nas okružuje je apsurdnost. Život je putovanje koje vodi u Ništa, pa moramo tražiti dodatne mehanizme da bi Putovali.
U slučaju glavnih protagonista Antigone i Kreonta ti su mehanizmi različiti.
Kreontu je to vrijednost odgovornost, karakteru koji pripada svima čak ako se radi i o neprijateljskom, pragmatičnom diktatoru, kao što je on. Iako Kreont Antigoni otkriva istinu o braći da su bili nitkovi, iako je jedan bio heroj a drugi izdajnik jer je vodio računa samo o svojoj koristi, Antigona postaje mučenik koji traži mučeništvo samo zbog i za sebe, što podrazumijeva protivljenju životu, i smrt bez obzira na razlog i cijenu. Želja za smrću postaje njen mehanizam i uloga, jer iako, kako kaže Kreont, sretan život nije ništa nego niz samozavaravanja, za Antigonu je poželjnije umrijeti.

Autorski tim predstave:
Redateljica: Denis Kirinčić
Oblikovanje zvuka prema izboru glazbe J.S. Bacha: David Trkulja Oblikovanje svijetla: David Dubrović
Kostimografija: učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci pod mentorstvom prof. Sanja Stevanović

GLUMCI, polaznici „Malika“ u dobi od 13 do 28 godina: ANTIGONA: Sara Bunić
KREONT: Bruno Baćac, Deni Fumić i Iva Magaš
IZMENA/KOR: Ivana Flego
HEMON/KOR: Dominik Ilić
DADILJA/KOR: Katherine Koren
STRAŽARI: Matija Ćuković i Lovro Grdinić
KOR: Hana Klapan, Nika Nađ, Nika Vlajić

Predstava je namijenjena publici 13+ , traje 80 min i održava se u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Strossmayerova 1, Rijeka 51000 – publika s glumcima na pozornici

PREDSTAVA JE UVRŠTENA U JAVNE POTREBE ZA KULTURU U 2019. GOD. MINISTARSTVA KULTURE RH, PGŽ-A I GRADA RIJEKE