Jubilarna 25. Revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Deset predstava i raznolik popratni program za jubilarnu 25. Reviju lutkarskih kazališta

Program Revije: http://www.gkl-rijeka.hr/index.php/25-revija/

Tijekom 25 godina postojanja, Revija je izrasla u međunarodnu manifestaciju iznimne kvalitete i svake godine iznova okuplja respektabilne lutkare i lutkarska kazališta iz Hrvatske i inozemstva. Tako ovogodišnja Revija donosi deset predstava; osam iz Hrvatske te po jednu iz Bosne i Hercegovine i Slovenije. U godini kada je Rijeka Europska prijestolnica kulture riječki su lutkari u Rijeku planirali dovesti predstave iz cijeloga svijeta, no zbog situacije uzrokovane koronavirusom, naglasak je na hrvatskim kazalištima.

Važno je dodati kako riječki lutkari u ovoj godini obilježavaju još dva velika jubileja – 60 godina Gradskog kazališta lutaka Rijeka i 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj.


Deset zanimljivih klasičnih i suvremenih lutkarskih predstava

Na ovoj će Reviji mala i velika publika moći uživati u predstavama Kazališne družine Pinklec, Gradskog kazališta lutka Split, Kazališta lutaka Zadar, Zagrebačkog kazališta lutaka, Teatra Puna kuća, Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, Teatra Poco Loco i Kazališne družine Teatar Fort Forno. Budući da je cijela jubilarna Revija pod znakom Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, realizirat će se i suradnja EPK gradova pa će se tako predstaviti i dugogodišnji suradnici Kazališta – Lutkovno gledališče Maribor iz Slovenije i Lutkarsko kazalište Mostar iz Bosne i Hercegovine. Predstave će se održavati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Gradskom kazalištu lutaka Rijeka poštujući sve epidemiološke mjere i upute.

„Ove godine još jednom pokazujemo kako lutkarstvo može biti inovativno, zanimljivo, uzbudljivo, kako nema granica, kako je beskrajno maštovito i kako je uvijek u istraživanju suvremenih izvedbenih formi, a isto tako koliko može biti zanimljivo i intrigantno kada se radi o klasičnim lutkarskim formama. Ove godine tako ćemo iščitati mnoge klasične bajke u novom ruhu, djeci ćemo kroz neke predstave nuditi prostor za igru i maštu, ali i govoriti o važnosti čitanja knjiga i sve to uz vodstvo lutke, bila ona klasična lutka ili objekt, papir, sjena, predmet, maska ili dio glumačkoga tijela“, poručila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

 Uvijek zanimljiv popratni program

Ovogodišnja Revija donosi i dvije radionice – „Jednom nogom u plesu“ kolaborativne izvedbene skupine BADco. koja će se održati u ponedjeljak, 2. studenoga u RiHub-u te „Čarobni napitci u operi“ Teatra Oz koja će se održati u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u utorak, 3. studenoga.

Izložba „Lutkarska luka“ autorica Luči Vidanović i Vedrane Balen Spinčić iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka bit će postavljena u Galeriji Kortil od 3. do 11. studenoga. Izložbom se želi zahvaliti svim kazalištima koja su sudjelovala u proteklim Revijama, a posebno onima koja su od samog početka dio ove velike manifestacije – Zagrebačko kazalište lutaka, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište lutaka Split, Kazalište lutaka Zadar i naravno Gradsko kazalište lutaka Rijeka. Na izložbi će biti postavljeni dijelovi scenografije i lutke predstava koje je mala i velika publika imala prilike gledati kroz 25 godina održavanja Revije.

Dakako, na Reviji će biti i promocija knjige „Lutkarski žanrovi na sceni Gradskoga kazališta lutaka Rijeka i suvremeno hrvatsko lutkarstvo“ autorice Maje Verdonik i knjige „Duša u stvari“ autorice Livije Kroflin te promocija časopisa za književnost i kulturu Ogranka Matice hrvatske Osijek „Književna revija – 100 godina lutkarstva u Hrvatskoj“.

Projekt „Lutke u izloge!“ ove godine prezentira lutke iz predstava iz fundusa i s repertoara Gradskog kazališta lutaka Rijeka koje su se prikazivale na Revijama lutkarskih kazališta. Autorica postava je Marija Volkmer, a lutke će se naći u izlozima Knjižare Edit, Futura Nove, Obuće, Cicibana, Flaira, The Nexta, Torbice, Ganta i Five Star Fashiona Rijeka.

O nagradi publike

Zbog situacije uzrokovane koronavirusom ove godine na Reviji neće biti organiziranih predstava za vrtiće i škole u jutarnjim terminima, već je Revija namijenjena isključivo obiteljskoj publici putem slobodne prodaje ulaznica.

Zbog propisanih epidemioloških mjera ove godine sva publika neće moći glasati za najbolju predstavu Revije, kao što je to bio slučaj proteklih godina, pa je Kazalište oformilo obiteljski žiri iz redova svoje najvjernije publike. Tako su na jubilarnoj Reviji članovi obiteljskog žirija obitelji Scotti Andrić i Vodopija, a nagrada Domino na taj način ostaje nagrada publike.