22. Susret HC ASSITEJ – peti dan

Mic po mic i petak, zadnji dan Susreta, nam je stigao…
A danas ćemo uživati u predstavama 𝐉𝐀𝐊𝐎𝐕 𝐍𝐄𝐔𝐒𝐓𝐑𝐀Š𝐈𝐕𝐈 Kazališta lutaka Zadar i 𝐊𝐑𝐏𝐈𝐌𝐈𝐑𝐂𝐈 KD Pinklec/ GKL Rijeka.

10,00
KL ZADAR
JAKOV NEUSTRAŠIVI
(dramska i lutkarska predstava)

O predstavi:
Pričati o smrti uvijek je teško, no predstava „Jakov Neustrašivi“ približava ovu tematiku na nježan i postupan način kroz animaciju, glumu i teatar sjena. U središtu priče je dječak Jakov koji je, da bi spasio svoju bolesnu baku, pokušao nadmudriti smrt.
Svima je jasno da je smrt događaj koji utječe na svakog ponaosob i uzrokuje osjećaj praznine i gubitka, ali u isto vrijeme stvara duboko ljudski osjećaj zajedništva. „Jakov Neustrašivi“ je priča koja ne koristi prečace nego ide ravno u srž problema te nam o najdubljim osjećajima govori na jednostavan način. Takva je i predstava.
Na sceni su glumci i sjene. Zašto ovaj izbor? Sjene su oduvijek predstavljale poveznicu života i smrti, a glumci kao da nas drže za ruku i uvode u priču korak po korak.

Trajanje: 50 min.
Dob: 7+ (niži razredi osnovne škole)

17,00
KD PINKLEC u koprodukciji s GKL Rijeka
KRPIMIRCI
(neverbalna predstava)
(mala scena)

O predstavi:
Predstava “Krpimirci” koju Pinkleci rade u koprodukciji s GKL Rijeka, poziva djecu na imaginarno putovanje u kojem dijelovi odjeće oživljavaju, mijenjaju tijela glumaca i nude nove krajolike dječjoj mašti. Predstava upozorava da ljude, kao ni odjeću koju nose ne trebati odbaciti, zaboraviti i uništiti. Odjeća dakako ne čini čovjeka, no možemo joj produžiti život da ju recikliramo, darujemo ili joj promijenimo namjenu.
U svijetu modnih marki koje definiraju naše identitete, valja se podsjetiti da odjeća može imati i sentimentalnu, praktičnu i kreativnu vrijednost.
Predstava je temeljena na istraživačkom kazalištu za najmlađe koje kombinira tehniku animacije odjeće, klaunerije i mimske igre na kojima su Saša Božić i Ksenija Zec izgradili prepoznatljivi scenski rukopis. Radi se o širenju polja lutkarstva u kojemu glumci animiraju različite objekte, spajaju se s njima u imaginativne i uzbudljive prikaze novih i drugačijih tijela.

Trajanje: 45 min.
Dob: 4+ (predškolarci i niži razredi osnovne škole)