𝐍𝐀𝐆𝐑𝐀𝐃𝐄 𝐍𝐀 𝟐𝟑. 𝐒𝐔𝐒𝐑𝐄𝐓𝐔 𝐏𝐑𝐎𝐅𝐄𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋𝐍𝐈𝐇 𝐊𝐀𝐙𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐀 𝐙𝐀 𝐃𝐉𝐄𝐂𝐔 𝐈 𝐌𝐋𝐀𝐃𝐄 𝐇𝐑𝐕𝐀𝐓𝐒𝐊𝐎𝐆 𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐀 𝐀𝐒𝐒𝐈𝐓𝐄𝐉 – 𝐀𝐒𝐒𝐈𝐓𝐄𝐉 𝐎𝐍𝐋𝐈𝐍𝐄 𝐍𝐎𝐖

Žiri u sastavu: Matija Antolić, Vedrana Klepica i Nenad Pavlović donio je odluku o nagradama 23. susreta profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐬𝐭𝐚𝐯𝐮 𝐮 𝐜𝐣𝐞𝐥𝐢𝐧𝐢
‘Flekavac’ Gradskog kazališta lutaka Rijeka, u režiji Renate Carole Gatice

Predstava ‘Flekavac’ odličan je primjer kvalitetne isprepletenosti režije, scene, kostima, teksta, glazbe i glumačke igre, koja je u svakom trenutku funkcionalna i zaigrana, te kroz duhovitu dramaturgiju detalja uspijeva prikazati kompleksnost obiteljskih i prijateljskih odnosa, pritom tematizirajući nimalo banalnu problematiku kućnog rada, te granice između bezbrižnosti i neodgovornosti.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐫𝐞ž𝐢𝐣𝐮
Ivanu Plazibatu, za režiju predstave ‘Lažeš Melita’ Gradskog kazališta lutaka Split

Ivan Plazibat svojom režijom koja je istovremeno čista, a opet iščašena, uspijeva bez didaktičnosti i povlađivanja kreirati izvedbeni svijet koji je u jednakoj mjeri duhovit i provokativan, scenski dinamičan i višeslojan, te u kojem glumačka igra svojom suptilnom začudnošću ima potencijal da zaintrigira neke nove generacije mlade publike, ali sasvim sigurno sadrži dovoljno detalja u kojima može uživati i odrasli gledatelj.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐦𝐬𝐤𝐢 𝐭𝐞𝐤𝐬𝐭
Dina Vukelić za dramski tekst ‘Ako kažeš, gotov si’ Gradskog kazališta Žar Ptica, Zagreb

Dina Vukelić u svojim dramskim minijaturama uspijeva otvoriti zaigrani jezični i scenski predložak koji konstantno vibrira na granici između nježnog i okrutnog, duhovitog i duboko zabrinjavajućeg, i upravo tom svojom vještinom otvara prostor za empatiju i osvještavanje gorućeg problema mobbinga među mlađom populacijom. Njen spisateljski izričaj je dovoljno brz i aktualan da može zaintrigirati publiku kojoj govori, a opet dovoljno višeslojan da posluži kao zahvalan predložak za glumačku igru.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐣𝐮
Alena Pavlović za scenografiju predstave ‘Flekavac’ Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Alena Pavlović svojom scenografijom na izuzetno efikasan način obogaćuje vrlo malen prostor igre kompleksnošću i višeslojnošću, otvarajući istovremeno nekoliko izuzetno dinamičnih scensko-dramaturških situacija, te dajući cijeloj predstavi gotovo dašak filmske dramaturgije, u kojem se u sekundi može srednji plan pretvoriti u total ili čak detalj.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐤𝐨𝐬𝐭𝐢𝐦𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐣𝐮
Tea Bašić Erceg za kostimografiju u predstavi ‘Priče iz davnine’ GK Trešnja, Zagreb i GK Marin Držić, Dubrovnik

Tea Erceg Bašić svojim se kostimima odlično uklopila u moderno ozračje predstave, te je teksturama i tonovima boja stvorila ujednačenu estetiku koja rafinirano povezuje dramaturgiju predstave i ocrtava karaktere likova na sceni.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐮 𝐬𝐜𝐞𝐧𝐬𝐤𝐮 𝐠𝐥𝐚𝐳𝐛𝐮
Ivana Đula i Luka Vrbanić za scensku glazbu u predstavi ‘Flekavac, Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Ivana Đula i Luka Vrbanić glazbom su uspjeli uhvatiti duh predstave, te napravili dinamične kompozicije, koje pak koreografirane sačinjavaju vrlo efektne glazbene brojeve odlično ukomponirane u narativ. Slijedeći estetiku glavnog lika kao uličnog zafrkanta i fakina, dosljedno su glazbeno zaokružili predstavu.

𝐍𝐚𝐠𝐫𝐚𝐝𝐚 𝐳𝐚 𝐧𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐨𝐛𝐥𝐢𝐤𝐨𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐬𝐯𝐢𝐣𝐞𝐭𝐥𝐚
Frane Papić za oblikovanje svijetla u predstavi ‘Pazi što govoriš’ Gradskog kazališta lutaka Zadar

Frane Papić se svojim oblikovanjem svijetla vrlo vješto prilagodio drugačijem, inovativnom korištenju scene i uopće prostora igranja. Stvorio je ne samo atmosferu predstave, već je unošenjem nekih svjetlosnih oblika u scene nadogradio i oplemenio jednostavnija scenografska rješenja.

𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐠𝐥𝐮𝐦𝐚č𝐤𝐨 𝐨𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 – ž𝐞𝐧𝐬𝐤𝐚 𝐮𝐥𝐨𝐠𝐚
Nataša Kopeč za ulogu Ene u predstavi „Ako kažeš, gotov si“ Gradskog kazališta Žar Ptica, Zagreb

Nataša Kopeč je u ulozi Ene, Željezne Željke i mnogih drugih minijatura u predstavi: „Ako kažeš, gotov si“ pokazala svu širinu svojih glumačkih alata, od iznimnog smisla do humor do iskazivanja ranjivosti svojih likova, te čistoćom izraza i direktnom igrom održava odličnu komunikaciju s publikom od prvog do zadnjeg trenutka predstave.

𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐠𝐥𝐮𝐦𝐚č𝐤𝐨 𝐨𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 – 𝐦𝐮š𝐤𝐚 𝐮𝐥𝐨𝐠𝐚
David Petrović za ulogu Flekavac u predstavi „Flekavac“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka

David Petrović u ulozi Flekavca na prvi pogled spontanom i neposrednom, a zapravo vrlo preciznom i kompleksnom igrom vodi cijeli ansambl predstave te pokazuje visoko zavidne sposobnosti u glumačkim i lutkarskim zadacima.

𝐍𝐚𝐣𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐠𝐥𝐮𝐦𝐚č𝐤𝐨 𝐨𝐬𝐭𝐯𝐚𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐚𝐧𝐬𝐚𝐦𝐛𝐥𝐚
Ansambl predstave „Vuka se ne bojim ja“, KD PINKLEC, Čakovec

Ansambl predstave „Vuka se ne bojim ja“ odiše skladom i povjerenjem u partnera te iz trenutka u trenutak tokom predstave oduševljavaju vrlo živom, zaigranom i dinamičnom suigrom. Njihova je najveća snaga njihovo zajedništvo, razumijevanje i povjerenje koje međusobno uživaju na sceni.