D𝐣𝐞𝐯𝐨𝐣č𝐢𝐜𝐚 𝐬𝐚 š𝐢𝐛𝐢𝐜𝐚𝐦𝐚 – 𝐧𝐨𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐣𝐞𝐫𝐚 𝐆𝐫𝐚𝐝𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐤𝐚𝐳𝐚𝐥𝐢š𝐭𝐚 Ž𝐚𝐫 𝐩𝐭𝐢𝐜𝐚

Pretpremijerne izvedbe se u srijedu u 10 i 19 sati. Svečana premijera je u četvrtak u 19 sati.

Djevojčica sa šibicama, H. Ch. Andersena u adaptaciji i režiji Tamare Damjanović, otvara sezonu Gradskog kazališta Žar ptica 29. rujna u 19 sati.

‘Vječna Andersenova Djevojčica sa šibicama svima nam je iz djetinjstva ostavila okus suza, kao i pitanje zašto je svojoj junakinji odlučio dodijeliti takvu sudbinu. Koliko god da ovu priču svi pamtimo po temi smrti, čini mi se da je u njoj otvoreno nešto daleko okrutnije od toga: iskustvo odrastanja siromašnog djeteta u dobu Industrijske revolucije sa svim posljedicama koje ga prate – počevši od obiteljske situacije, preko društvene, pa do one same prirode koja joj je ovdje na najsiroviji način pokazala svoje ledene zube’ – o Andersenu i Djevojčici sa šibicama govori redateljica Tamara Damjanović i nastavlja:

‘Vremena su se možda u nekom smislu promijenila: komunikacija je nadohvat ruke, tehnologija je u uzletu, postoje ideje koje govore o slobodi, o napretku, postoji težnja ka njima; ali ljudi, njihove predodžbe, predrasude, strahovi, osuđivanje, izrugivanje, odbacivanje, ignoriranje onoga tko je drugačiji ili kome nešto manjka – to je ostalo isto do dana današnjeg.’

U postavljanju svoje adaptacije Djevojčice sa šibicama na scenu GK Žar ptice, Tamari Damjanović pomogao je autorski tim: scenografkinje Sharon Pimpi-Steiner i Ivana Živković, kostimografkinja Marita Ćopo, suradnica za scenski pokret Selma Sauerborn, skladateljica Katarina Ranković i oblikovatelj rasvjete Luka Matić.

U glumačkom ansamblu je Vini Jurčić u naslovnoj ulozi, potom Amanda Prenkaj, Ivan Simon, Berislav Tomičić, Dunja Fajdić i Ante Krstulović.