Romanu Bogdanu i Areti Ćurković na Lutkarskom proljeću dodjeljene su 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐳𝐚 ž𝐢𝐯𝐨𝐭𝐧𝐨 𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨 “𝐙𝐯𝐨𝐧𝐤𝐨 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢”

Na Lutkarskom proljeću tradicionalno se dodjeljuju 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐥𝐣𝐞 𝐳𝐚 ž𝐢𝐯𝐨𝐭𝐧𝐨 𝐝𝐣𝐞𝐥𝐨 “𝐙𝐯𝐨𝐧𝐤𝐨 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐧𝐢”.

Ovogodišnji laureati su Romano Bogdan, za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Areta Ćurković, za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.

𝐑𝐨𝐦𝐚𝐧𝐨 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧

Kao dramski pedagog Romano Bogdan radi od 1982.g. U Centru za kulturu 1987. godine osniva Kazališnu družinu Pinklec, koja 2006. dobiva status javnog kazališta. Dugogodišnji je umjetnički ravnatelj kazališne družine Pinklec i kazališne produkcije Centra za kulturu. Osnivač je i urednik programa Cukorek, dječje kazališne tribine pri Centru za kulturu Čakovec, član nacionalnih i međunarodnih umjetničkih udruga i organizacija: ASSITEJ, UNIMA, Hrvatski centar ITI, Epicentar, HDDU (kao redatelj), član Upravnog odbora Hrvatskog centra ASSITEJ-a (International Association of Theatrefor Children and Young People). Obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog centra ASSITEJ-a. Također je i član Državnog kulturnog vijeća za dramsku umjetnost pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Izvršni je producent festivala profesionalnih dječjih kazališta hrvatskog centra ASSITEJ-a koji se svake godine održava u Čakovcu, te Epifesta – festivala profesionalnih kazališta za djecu i mlade srednje i jugoistočne Europe. Bio je član brojnih umjetničkih savjeta i žirija nacionalnih i međunarodnih festivala: Festivala novog kazališta EUROKAZ, Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF u Zagrebu, Međunarodnog festivala alternativnog kazališta PUF u Puli i međunarodnog umjetničkog žirija PIF-a. Sudjelovao je na studijskim putovanjima, festivalima i kongresima širom svijeta te stručno usavršavao na brojnim međunarodnim radionicama i edukacijama.

Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad u lutkarstvu. Do danas je režirao sedamtesetak dramskih i lutkarskih predstava, za mnoge od njih je autor dramskog teksta i dramaturg. Predstave mu se izvode, a mnoge od njih su i nagrađene, na brojnim kazališnim festivalima u zemlji i inozemstvu.
Živi i radi u Čakovcu.

𝐀𝐫𝐞𝐭𝐚 Ć𝐮𝐫𝐤𝐨𝐯𝐢ć

Areta Ćurković je kazališna, televizijska i filmska glumica te lutkarica. Prvakinja je Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. U matičnoj kući je od 1994. godine ostvarila niz zapaženih uloga kako u predstavama za djecu i mlade, lutkarskim tako i u dramskim predstavama. Ostvarila je zapažene uloge u brojnim hrvatskim kazalištima. Utjelovila je likove poput Sanche Panse, Marice, bube Rotirke, Dade, praščića Tomka, malog Tina, Omakale, Beckettovog Hamma, Krležine Eve, Amande Wingfield te brojne druge uloge kako kazališne tako i filmske, televizijske. Aktivno i profesionalno se bavi i pedagoškim radom.

Za svoj rad ovjenčana je brojnim nagradama ( nagrade na festivalima SLUK –u i PIF-u i Pula Film Festivalu, nominirana za hrvatsko glumište, nagrade za pedagoški rad, nagrada publike Večernjakova ruža i Zlatni grb grada Osijeka za izuzetna postignuća u području kazališne i filmske umjetnosti).

Nagrađenima je uručena statua “Šokac” rad akademika Zlatka Boureka, odljevak Ljevaonice umjetnina Ujević (foto: D. Bota)