𝟐𝟑. 𝐒𝐔𝐒𝐑𝐄𝐓 𝐏𝐑𝐎𝐅𝐄𝐒𝐈𝐎𝐍𝐀𝐋𝐍𝐎 𝐕𝐎Đ𝐄𝐍𝐈𝐇 𝐊𝐀𝐙𝐀𝐋𝐈Š𝐓𝐀 𝐙𝐀 𝐃𝐉𝐄𝐂𝐔 𝐈 𝐌𝐋𝐀𝐃𝐄 𝐇𝐂 𝐀𝐒𝐒𝐈𝐓𝐄𝐉 𝐍𝐀𝐏𝐎𝐊𝐎𝐍 𝐔 𝐑𝐈𝐉𝐄𝐂𝐈!

Od 13. do 16. rujna 2021. održat će se 23. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Nakon što je 22. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej, koji se u ožujku 2020. godine trebao održati na Hvaru u domaćinstvu Dramskog studija mladih Hvar, odgođen zbog pandemije Covida 19, Riječko kazalište mladih „Kamov“ koje djeluje pri Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca Rijeka preuzelo je tu važnu zadaću.

Usprkos svim izazovima i otegotnim okolnostima u kojima je bilo teško, ponekad i onemogućeno, raditi s djecom, Susret će se ove godine ipak održati! Od 13. do 16. rujna okupit će se šest dramskih studija iz cijele Hrvatske, a Rijeka će postati prava mala oaza kvalitetnog dramsko-pedagoškog rada. Nastupit će: Dramski studija „Donatolina“ Kazališta lutaka Zadar, Dramski studio DADA Kazališne družine Pinklec, Riječko kazalište mladih Kamov, Teatar Tirena, Skupina Tini Bjelokaz Bjelovarskog kazališta i Dramski studio Kazališta Virovitica. Prikazat će se i dokumentarni film kazališne radionice Malik – „Malik – 20 godina rada“.

Susret će se nakon više od 20 godina održavanja po prvi put održati u Rijeci! Već više od 2 desetljeća, Susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej održava se s ciljem promicanja kazališta i kazališne djelatnosti za djecu i mlade, poticanja kvalitete, međusobnog umrežavanja i razmjene iskustava i znanja. Svrha Festivala je odgajanje mlade kazališne publike na umjetnički vrijednim predstavama prilagođenim dobnim i recepcijskim mogućnostima djece, stvarajući od njih gledatelje koji će svojim, tako izgrađenim estetskim i vrijednosnim kriterijima usmjeravati, kao publika, daljnje putove hrvatskog kazališta.

Tijekom višednevnog druženja održat će se i različite radionice za djecu i mlade; radionicom hip hopa koja će se održati u utorak od 16 do 17 sat predstavit će se plesni centar K2K, radionicom „Translating creativity into action“ / „Kako kreativnost pretvoriti u scenu?“ koja će se održati u srijedu od 16 do 17 sati predstavit će se Try theatre Rijeka. Također, nakon svake predstave održat će se kratki razgovor s mladim izvođačima.

Ulaz za publiku na sve aktivnosti je besplatan i nije potrebna Covid potvrda, no mjesta u gledalištu je jako malo jer je broj posjetitelja ograničen. Ulaznice se mogu rezervirati putem maila: rkm.kamov@gmail.com.  

23. susret profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskoga centra Assitej se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

*Organizatori podsjećaju da će se tijekom svih festivalskih aktivnosti pridržavati propisanih epidemioloških mjera.