𝐊𝐀𝐌𝐄𝐍𝐈 𝐒𝐕𝐀𝐓𝐎𝐕𝐈 𝐧𝐨𝐯𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐣𝐞𝐫𝐚 𝐆𝐊 Ž𝐚𝐫 𝐩𝐭𝐢𝐜𝐚

Neobičan izgled stijena na zapadnom rubu Medvednice iznad sela Jablanovac poslužio je kao nadahnuće za narodnu predaju po kojoj je majka sina i njegovu buduću ženu kletvom okamenila kako bi spriječila njihovu svadbu.

Ovu legendu ovjekovječio je August Šenoa (Vijenac, 1869.) u dvodijelnoj povjestici u kojoj snažno progovara o posljedicama čina osobe zarobljene vlastitim predrasudama, koja očekuje da sve bude točno onako kako ona želi. Ne želeći ni malo odstupiti od svojih htijenja gubi sve i ostaje sama.

Prvi dio sadrži objavu ljubavi, drugi okamenjivanje, a u predstavi je sve zajedno stavljeno u okvir teatra u teatru. Tako u predstavi upoznajemo glumačku družinu koja postavlja Šenoine Kamene svatove. Glumci tijekom probe odlučuju napraviti improvizaciju temeljenu na samoj povjestici. Majka i otac umjesto u mlinu žive u Zagrebu, a njihov sin vodi mlin u Susedgradu. U tom mu poslu pomaže predradnik Milan. U mlinu se zaposlila siromašna Janja, koja živi u trošnoj kućici sa slijepim ocem. Mlinarica pak, koja svoju otmjenost dokazuje korištenjem njemačkoga jezika, svomu sinu bira djevojku Agatu, koja nije uglađena, ali je iz imućne obitelji iz Jurjevske ulice. Sve odlazi ukrivo kad se Branimir, mladi nasljednik mlina, zaljubi u Janju, a Agata u Branimirova prijatelja Teodora. Na kraju se glumci vraćaju povjestici prikazujući okamenjivanje i mlinaričinu samoću.

Predstava ostavlja otvoreno pitanje jesu li oni okamenjeni ili su nastavili život u kojem mlinarica više ne može sudjelovati jer ih je udaljila od sebe.

Frana Marija Vranković

August Šenoa “KAMENI SVATOVI”

Režija: Frana Marija Vranković
Igraju: Tena Pataky, Berislav Tomičić, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Bogdan Ilić, Nataša Kopeč, Ante Krstulović
Dramatizacija: Frana Marija Vranković
Kostimografkinja: Anamarija Filipović Srhoj
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Asistent scenografkinje: Martino Šesnić
Scenski pokret: Tihana Strmečki
Skladatelj: Damir Šimunović
Oblikovatelj svjetla: Martino Šesnić
Oblikovatelj tona: Dragutin Dražen Slopšek
Fotografije i dizajn plakata: Mare Milin

Premijera: 28. studeni 2019. u 18:30